De gemeenteraad bespreekt in september de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid. Hierin worden modellen voor de toekomstige verkeersafwikkeling in Alkmaar gepresenteerd. GroenLinks kiest met overtuiging voor het sectorenmodel. Het is het enige model dat duurzaamheid een plek geeft. Het alternatief, het ringenmodel, neemt eenzijdig alleen maatregelen voor meer autoverkeer. Fietsers hebben het nakijken.
GroenLinks heeft twee uitgangspunten bij de Kadernota Duurzame Bereikbaarheid: (1) Bezie voortdurend of de noodzaak van een maatregel wel aangetoond kan worden. (2) Sta meer autobereikbaarheid alleen toe als er ook meer leefbaarheid komt.
(1) Bezie voortdurend of de noodzaak van een maatregel wel aangetoond kan worden.
Het verkeersmodel dat voor berekeningen gebruikt wordt voorspelt flink wat meer mobiliteit. Voordat werkelijk tot een bepaalde maatregel besloten wordt, zal altijd opnieuw eerst gekeken moeten worden of de voorspellingen nog bij de tijd zijn. Zo is het doel van de kilometerheffing die in 2012 gaat komen om 10% minder verkeer te hebben in de spits. En dat is nu net de enige tijd dat er echt structureel files voorkomen op onze ringweg. Neem dus de gevolgen van de spitsheffing zodra die bekend zijn mee in de berekeningen. Ook gaat het model uit van een toename van met 7200 woningen in Alkmaar en van bijvoorbeeld 24.000 nieuwe arbeidsplaatsen voor 2020. Mooi als dat lukt, maar we weten allemaal dat planningen vaak niet uitkomen. Na 2020 krimpt de bevolking. Neem dat ook mee. Wij vinden het dan ook verstandig dat het college besloten 26 mei heeft een overlegvorm voor de kadernota in te stellen waar de monitoringsresultaten besproken worden.
(2) Sta meer autobereikbaarheid alleen toe als er ook meer leefbaarheid komt.
GroenLinks kiest met overtuiging voor het sectorenmodel. Waar de ruimte voor auto’s vergroot wordt, verschijnen op den duur ook meer auto’s. Files zijn nog nooit uitgebannen in Nederland. Alle nieuwe infrastructuur is daarna weer druk geworden door toename van het autoverkeer. Dus zal ook het ringenmodel ook weer leiden tot meer autobewegingen door de verkeersaantrekkende werking van een ongelijkvloerse ring. Het is een illusie te denken dat het opeens rustig wordt op de binnenring. Zodra dat namelijk het geval zou zijn, gaat men direct weer van wijk a naar wijk b via de binnenring.
Meer het ringenmodel auto’s dus en dat betekent meer vuile lucht, geluidshinder en onveiligheid. En wel overal in de stad. Willen we dat nou echt? Wij zeggen: echt maatregelen nemen om de fietser en wandelaar meer ruimte te geven kan alleen door automobilist beperkingen op te leggen. GL wil geen eenzijdige bevordering van meer autoverkeer. Het tegengaan overbodig verkeer op de binnenring is dan ook een van de belangrijkste opgaven van het verkeersplan. Naar onze mening zal dat alleen door invoering van het sectorenmodel kunnen.
In het sectorenmodel wordt het veel schoner, stiller en veiliger rond centrum en op doorgaande routes binnen de stad. Bij verplaatsingen tussen de wijken moet men kiezen tussen omrijden via de ring of sneller, veiliger en gezonder op de fiets. Vaak zal men dan voor een fietsritje kiezen in plaats voor een autorit. Wellicht wordt het iets drukker op en nabij de ring, maar er komen ook aantoonbare verbeteringen voor langzaam verkeer binnen de stad. Misschien wat meer autoverkeer maar zeker ook meer fietsverkeer.
Onze conclusie is dan ook: als je kiest voor leefbaarheid en duurzaamheid èn ook bereikbaarheid wenst, is het ringenmodel niet geloofwaardig. Geef meer ruimte aan de auto op een vernieuwde ring, akkoord, maar maak tevens meer ruimte voor langzaam verkeer bij de binnenstad door de invoering van het sectorenmodel.