In het bestuursakkoord dat gister/ afgelopen donderdag gepresenteerd is worden in de wet 'Werk naar vermogen" alle mogelijke regelingen voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt op een hoop geveegd. "Gemeenten worden verantwoordelijk voor de nieuwe regeling maar dragen daarmee meer verantwoordelijkheden dan dat ze kunnen betalen, want een haalbaar financieel kader ontbreekt", bevestigd Rosina Diktas, fractie voorzitter GroenLinks.
Meer mensen die gebruik maken van de sociale werkplaats moeten vroegtijdig uitstromen naar betaald werk, met minder scholing en minder begeleiding wordt het slagingspercentage naar beneden gehaald. Voor nieuwe instroom is geen plaats. Op deze manier kweek je een groep mensen die nog moeilijker aan het werk kan. Door niet te investeren in mensen help je ze aan een uitkering in plaats van aan een baan. Zij komen straks thuis te zitten met een Rutte-uitkering, een regeling die geen onderscheid kent en mensen niet begeleid naar werk. Kortom een forse bezuiniging op participatie van een kabinet dat wil dat iedereen participeert.
Gemeenten krijgen wel de lasten maar niet de lusten. Kosten die zij moet maken om de regelingen samen te voegen moeten grotendeels uit eigen zak betaald worden. Maar het tij kan nog gekeerd worden, in juni spreken de gemeenten zich uit op het VNG congres. Diktas hoopt dat vele gemeenten nu reeds hun stem laten horen zodat deze Rutte-regeling niet ingevoerd gaat worden.
Persbericht