Het College van burgemeester en wethouders van  Alkmaar heeft een voorstel voor nieuw erfpachtbeleid, dat op 12 en 28 november besproken wordt met de gemeenteraad. Een werkgroep van bezorgde erfpachters heeft een tegenvoorstel ontwikkeld, waarvan GroenLinks-PvdA vindt dat er serieus naar gekeken moet worden. Wij pleiten voor een eerlijk en betaalbaar erfpachtstelsel, waarbij de totale inkomsten voor de gemeente gelijk blijven, de erfpachtcanon voor corporaties en particuliere eigenaren gebaseerd wordt op de grondprijzen voor sociale huur en er een kwijtscheldingsregeling komt voor mensen die de erfpacht echt niet kunnen betalen. Hieronder zetten we uiteen wat het voorstel van de gemeente is, wat het voorstel van de Werkgroep Alkmaar Erfpacht is en wat de inzet van GroenLinks-PvdA is. Wij willen graag samen met de erfpachters een eerlijke en betaalbare regeling opzetten. Samen kan het! 

Werkgroep Alkmaar Erfpacht

Intussen was een werkgroep geformeerd van erfpachters die zich sterk verdiepten in de materie en met al hun expertise en contacten ook  een voorstel ontwikkelden. Met deze werkgroep hebben we contact gelegd en we hebben vervolgens geijverd voor een raadsinformatieavond die vanuit de werkgroep zou worden gegeven. Dit was een primeur voor de politiek. Een raadsinformatieavond volledig verzorgd door inwoners! Mede hierdoor is het eerdere voorstel van het college bijgesteld. Maar voor de werkgroep niet voldoende. Zij hebben alsnog een eigen voorstel ontwikkeld en met een petitie ondertekend door 470 erfpachters aangeboden aan de gemeente.

Wat wil GroenLinks-PvdA Alkmaar

Erfpacht voor een bereikbare woningvoorraad

Erfpacht kan helpen bij het realiseren van betaalbare en bereikbare woningen. De gemeente kan hiermee sturen om de betaalbare woningvoorraad bereikbaar te houden. Steeds vaker zien we in gemeenten dat erfpacht weer wordt ingevoerd, omdat dit als één van de instrumenten wordt gezien om inwoners, starters, te helpen een betaalbaar huis te vinden. Zo wordt er in gemeenten onderzocht of het mogelijk is een erfpachtfonds op te zetten voor nieuwbouwwoningen. Met tussenconstructies als stichtingen die de grond kopen onder garantstelling van de gemeente kunnen woningen verkocht worden ver onder de marktwaarde. Een huis dat getaxeerd wordt op 400.000 kan dan gekocht worden voor 280.000.

GLPvdA wil dat dit soort innovatieve oplossingen worden onderzocht om in de toekomst nieuwbouwwoningen bereikbaarder te maken voor de grote groep die nu tussen wal en schip valt.

Wat is erfpacht?

Als inwoners een woning kopen met erfpacht, is de grond eigendom van de gemeente. De erfpachter mag de grond dan gebruiken van de gemeente en betaalt hiervoor een jaarlijkse vergoeding. Die vergoeding noemen we een erfpachtcanon.