Het College van burgemeester en wethouders van Alkmaar heeft een voorstel voor nieuw erfpachtbeleid, dat op 12 en 28 november besproken wordt met de gemeenteraad. Een werkgroep van bezorgde erfpachters heeft een tegenvoorstel ontwikkeld, waarvan GroenLinks-PvdA vindt dat er serieus naar gekeken moet worden. Wij pleiten voor een eerlijk en betaalbaar erfpachtstelsel, waarbij de totale inkomsten voor de gemeente gelijk blijven, de erfpachtcanon voor corporaties en particuliere eigenaren gebaseerd wordt op de grondprijzen voor sociale huur en er een kwijtscheldingsregeling komt voor mensen die de erfpacht echt niet kunnen betalen. Hieronder zetten we uiteen wat het voorstel van de gemeente is, wat het voorstel van de Werkgroep Alkmaar Erfpacht is en wat de inzet van GroenLinks-PvdA is. Wij willen graag samen met de erfpachters een eerlijke en betaalbare regeling opzetten. Samen kan het!
Voor de eigenaren van wie de erfpacht de komende jaren zal aflopen, wordt een erfpachtcanon vastgesteld die is gebaseerd op de grondwaarde en een ‘canonpercentage’: een percentage van die grondwaarde dat jaarlijks betaald moet worden. Voor verschillende typen woningen wordt de grondwaarde op verschillende manieren berekend. Grondgebonden woningen buiten het centrum hebben een vaste grondprijs van 425 euro per vierkante meter, voor grondgebonden woningen in het centrum wordt een taxatie gemaakt en voor appartementen geldt een percentage van de WOZ waarde. GroenLinks-PvdA vindt dit verwarrend en pleit er voor één methode te hanteren voor alle woningen: een vaste grondprijs. Hierbij vragen wij ons af waar de prijs van 425 euro per vierkante meter eigenlijk op gebaseerd is en waarom er niet voor gekozen wordt de grondprijzen voor sociale woningbouw (zie verderop) te hanteren.
Het canonpercentage wordt nu vastgesteld op 1,75%, met de kanttekening dat het de komende jaren nog kan veranderen als erfpachters er niet voor kiezen dit nu vast te leggen. Ook hier missen wij een onderbouwing waar die 1,75% vandaan komt.
Met het voorstel van het college, stijgen de gemeentelijke opbrengsten uit erfpacht van ca. 2,5 miljoen per jaar nu, naar 4,2 miljoen euro in de toekomst. Een stijging van bijna 70%! Wat GroenLinks-PvdA betreft is dit onbestaanbaar, want het uitgangspunt was dat de opbrengsten ongeveer gelijk zouden blijven. We kunnen de gemeentelijke tekorten niet afwentelen op een kleine groep erfpachters!
Totale inkomsten € 4.176.182
Participatie
Het college zegt in de pers goed geluisterd te hebben naar inwoners. GroenLinks-PvdA denkt daar anders over. Samen met D66 heeft raadslid Tineke Bouchier meerdere vragen moeten stellen over de informatie die aan inwoners verstuurd werd. Van het begin af aan pleitte zij voor goede informatieavonden voor inwoners, waarop ook hun zienswijze opgehaald zou worden. Toen deze avonden uiteindelijk werden gepland, bleek er zoveel animo voor te zijn dat lang niet alle vragen direct beantwoord konden worden. En van de input die inwoners leverden, is maar een klein deel overgenomen door het college.