Het kappen voor het nieuwe ziekenhuis is begonnen

Gisteren is de bomenkap begonnen om ruimte te maken voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in Alkmaar. Dit is wel even slikken. Deze bomen staan namelijk in of naast stadspark de Hout, waarschijnlijk een van de oudste parken van Nederland. De Hout heeft niet alleen een rijke geschiedenis maar draagt ook enorm bij aan de leefbaarheid van onze stad. Elke boom die daar gekapt wordt is er eigenlijk een teveel.

 

Ruim twee jaar geleden heeft de Alkmaarse raad besloten om de nieuwbouw van het ziekenhuis, en daarmee de kap van een deel van de Hout, toe te staan. Voornamelijk vanwege die kap waren wij hier toen fel op tegen. Helaas hebben onze acties achter de schermen, onze rol in het politieke debat en oproepen vanuit de samenleving geen succes gehad. Van de 39 raadsleden stemden er 35 voor de nieuwbouw, alleen wij waren tegen. Met die brede raadsmeerderheid is er sindsdien een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis en de gemeente ontstaan. Er zijn allerlei overeenkomsten ondertekend om dit ingrijpende bouwproces tot een succes te maken.

Na de verkiezingen is de raad een stukje groener geworden. Zo zijn wij van vier naar zes zetels gegroeid. Maar een meerderheid om het besluit uit 2017 terug te draaien was in geen velden of wegen te bekennen.

En nu is het moment aangebroken dat we een voor een de bomen zien verdwijnen. Wij zien dit aan met pijn in ons hart. Het is een verdrietige uitkomst van een democratisch proces. Wat we wel kunnen doen is ons best om bomenkap in de toekomst tegen te houden. De kap in de Hout maakt heel wat los en daarom is het goed om dit moment niet stilletjes voorbij te laten gaan. Dit moet de laatste keer worden dat er op Alkmaarse parken wordt ingeleverd.